iets over van thuis werken en tijd

Ken je dat? Je bent druk bezig, mor DRUUUK dat heeft geen naam! De dagen lopen dooreen.

En ’s avonds weet je echt niet wat je gedaan hebt want de stapel werk die er lag lijkt nog altijd even groot.

Ons leven zit zo ineen dat er heel veel tegelijk gebeurt.  De zaak runnen vanuit ons huis, 2 jonge kinderen, vrijwilligerswerk en een tof lief. Het vraagt dus soms wat gepuzzel.

Bovendien ben ik tijdsblind. Ik ben zeker dat dat een bestaande conditie is, zoiets als kleurenblindheid maar dan voor tijd. Ik heb het in zelfs hele erge mate, als ik heel geconcentreerd bezig ben, verlies ik de tijd. Dan weet ik soms niet goed of we nu voor of na Kerst zijn, blijkt dan dat we maart zijn.

Grote tijdsvlakken inschatten zoals de Grote Vakantie is voor mij onmogelijk. De toekomst is letterlijk een zee van tijd: altijd in beweging, eindeloos, en een vage soep.

Om te kunnen functioneren moet ik me dus behelpen met trucjes.

Voor mij werkt mijn zwarte boek waar ALLES in staat. (Nu blijkt dat dat intussen voor echt uitgevonden is en een naam gekregen heeft: een Bullet Journal. Tof, maar weeral mijn kans gemist om snel rijk te worden.)

Het belangrijkste is dat ik tijd neem om mijn gedachten te ordenen, mijn dag te plannen, en dat met Lief af te toetsen.

Neem een kop koffie en de dagplanner. Het mag vooral NIET op de Ipad gebeuren, want daar liggen Pinterest en e-mail op de loer.

Zo werkt het:

 • Bedenk wat er vandaag gedaan moet worden, maak een lijstje en stel prioriteiten. Check ook je lijstje van gisteren en neem mee wat niet gelukt is.
 • Verdeel je dag in blokjes: werk, huishouden, kids, me-time en probeer te zorgen dat de blokjes niet te veel dooreen lopen. Doorheen de dag check je je lijstje. Serieus. Bedenk dit: hoe vaak sta jij in de winkel terwijl jouw mooie boodschappenlijstje op de keukentafel ligt? Zo ook voor To do lijstjes: opschrijven is prima, ze gebruiken is beter.
 • Houd de regel van 3 voor ogen: FAR. File -Act- Recycle. Om het even wat je oppakt doe er iets mee:
  • File: leg het op zijn plaats, file het document, neem de perforator en steek het in die map, leg de gestreken t-shirts IN de kast
  • Act on it: Doe ermee wat er moet gebeuren en doe het nu. Schrijf dat lastige mailtje, kleef een postzegel op die envelop.
  • Recycle: Gooi het weg! Delete de email, breng de fles naar de glasbak.

Strak plan dat!

 • Steel tijd. De tijd voordat iedereen op is en nadat de kinderen naar bed zijn, zijn de Gouden Uren. Je kunt heel veel doen in een uurtje zonder afleiding, maak gebruik van die tijd om het moeilijkste gedaan te krijgen. Je kunt altijd nog dat wasje sorteren terwijl de kinderen hun tanden poetsen.
 • Plan niet te strak, zelf al werk je van thuis plan ook dan ‘reistijd’ in. Elke skypemeeting loopt technische vertraging op, en dat eventjes snelsnel naar de bakker loopt echt nooit zoals je dacht.
 • Ken jezelf. Probeer je persoonlijkheid niet aan te passen aan je plan, doe het als het even kan andersom. Als je rusteloos van aard bent leg jezelf dan niet 4u naeen dezelfde taak op, breek het in stukjes.
 • Gebruik een Alarmsysteem. Duid in je lijst de absolute of vervelende prioriteiten aan. Ik maak ze visueel zichtbaar met een ster, niets geeft zoveel voldoening als zo’n taak te doorstrepen, aan de andere kant is niets zo vervelend als de volgende ochtend diezelfde taak weer mee te moeten nemen.
 • Erken nu eindelijk toch het nut van een klok: houd je aan je tijdsblokken. Niemand is gebaat met een bezwete nerveuze furie die snel het laatste mailtje beantwoordt terwijl de kinderen ‘wat gaan we  eeeeeeten’ roepend binnenstormen en de aardappelen overkoken. Trust me, been there, done that. Ander plan.
 • Evalueer na een paar weken wat werkt en wat niet werkt. Het zal duidelijk worden waar je teveel tijd aan verliest, knip daar zonder mededogen in en denk aan de extra me-time dat dat oplevert.
 • Bouw fijne momenten in. Elke dag! Leuke dingen moeten niet beperkt blijven tot het weekend. Probeer elke dag iets te doen wat je blij maakt, zomaar.
 • Laat ruimte voor het onverwachte. Neem dat telefoontje van je verre vriendin aan en klets 2 kostbare uren van je dag vol! Doe het. Je haalt het toch wel in. Klaart het weer eindelijk op, GA dan naar buiten met de hond ook al liggen er nog 50 mailtjes te wachten. Dàt zijn de dingen die er toe doen, dàt zijn de dingen die je je zal herinneren.

En weet je wat?  ‘more is nog een dag’ zeggen ze in Zuid Afrika, en dàn zal je je WEL flink aan de prioriteiten houden natuurlijk.

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s